dimarts, 26 de març del 2013

La sèrie de Mr. Reeder d'Edgar Wallace


Tot i no ser un lector d’Edgar Wallace (1875-1932) m’agrada molt el personatge de John G. Reeder, astut, educat, amable, tot un senyor, un homenet en aparença insignificant però amb una capacitat de deducció espectacular. Per desgràcia només aparegué en dues novel·les i tres reculls de contes (encara que en el recull “Red Aces” cadascuna de les tres peces es puguin considerar novel·les curtes i no contes).
La primera aparició de Mr Reeder tingué lloc com a personatge secundari a “El cuarto número 13”(1924). Suposo que el potencial del personatge no escapà a l’observació de Wallace i no trigà gens a aprofitar-lo en un format més adient a les seves capacitats deductives, el conte. La segona entrega amb el personatge, aquesta vegada ja com a protagonista, tingué lloc a “El libro de asesinatos de J. G. Reeder”(1925) que és un recull amb vuit contes, tots ells magnífics, i que donen la mida del que podria haver fet Wallace si s’hagués decidit a escriure més novel·les enigma. El tercer títol torna a ser una novel·la, “La casa del terror” (1927). La quarta entrega és un recull de tres històries amb el títol a la portada de la primera d’elles, “Los dos ases”(1929), i per acabar, la cinquena entrega del personatge, que és un recull de quatre narracions (en la versió castellana que tinc només n’hi ha dues) que porta per títol “Otra vez Mr Reeder” (1932). I això és tot. Com a mínim pel que fa a les escrites per Wallace.
Anoto els títols en anglès i la versió en castellà que tinc, senyalant el fet que hi ha més traduccions amb altres títols d’algunes de les seves obres, sobretot del primer recull de contes, que és l’únic de la sèrie que ha tingut l’honor de reimprimir-se vàries vegades.


LA SÈRIE Mr. REEDER:
1. Room 13. Novela. 1924.
El cuarto nº 13. M. Aguilar editor. Colección “detective”. 1939. 76 pàgines.

2. The mind of Mr. J. G. Reeder. 1925 [títol ianqui: The murder book of Mr. J. G. Reeder]
Contes: The Poetical Policeman, The Treasure Hunt, The Troupe, The Stealer Of Marble, Sheer Melodrama, The Green Mamba, The Strange Case i The Investors.
El libro de asesinatos de J. G. Reeder. Valdemar. Col. Tiempo Cero nº 37. 1984. 189 pàgines. Traducció: Elías Sarhan.
Contes: El policía poético, La busqueda del tesoro, La compañía, El ladrón de marmol, Puro melodrama, la mamba verde, El caso extraño i Los inversores.

3. Terror keep. Novela. 1927.
La casa del terror. M. Aguilar editor. Colección “detective”. 1940. 64 pàgines. Traducció: Jaime Guasp.

4. Red Aces. 1929.
Contes: Red Aces,  Kennedy The Con Man i The Case Of Joe Attymar.
Los dos ases. Ed. Saturnino Calleja, SA. Colección El Elefante Blanco nº 108. Serie policíaca. Año(?). Traducción: (?)
Contes: Los dos ases, Kennedy el convicto i El caso de Joe Attymar.

5. The Guv’nor and other stories. 1932 [títol ianqui: Mr Reeder returns]
Contes: The Guv'nor, The Man Who Passed, The Shadow Man i The Treasure House.
Otra vez Mr. Reeder. Ediciones Cliper. Colección Autores Británicos nº 6. 1946. Traducción: José Flores Espinosa.
Contes: Otra vez Mr Reeder i El muerto que desaparició.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada