dimecres, 28 de novembre del 2012

Els premis Edgar (1)



Aquest premi és un crim 
Com cada primavera, el mes d’abril ens porta els premis Edgar, organitzats i entregats per la MWA, és a dir, els “Mystery  Writers of America”. Dins dels Edgar hi ha categories per a donar i vendre, des de la millor primera novel·la, el millor conte, la millor novel·la juvenil, el millor episodi d’una sèrie, etc., i des de 1955 el premi amb més "pedigrí" després del premi gros, que és el de la millor novel·la, és a dir, el "Grand Master".
Llegint qui era la premiada d'aquest any com a “Grand Master”  no he pogut deixar de sentir una mica d’enyorança i neguit. La guanyadora és Martha Grimes. Potser algun lector una mica veterà recordarà que l’editorial Molino publicà a finals dels anys vuitanta 8 de les seves novel·les venent-la com la nova Agatha Christie. Una campanya de màrqueting equivocada que només podia enfonsar-la de cara al lector i relegar-la a la no traducció de les seves obres “in saecula saeculorum”, com així succeí.
Els guardons de “Grand Master” es començaren a donar l’any 1955 i el primer recaigué en l'Agatha Christie. És curiós com aquest premi no es tornà a entregar fins l'any 1958 (no seria per falta d’escriptors iaios amb una carrera brillant darrera seu) per repareixer després de forma intermitent, de tal manera que en els anys 1960,65,68 i 77 no es donaren. A partir de 1978 fins avui s’entrega de forma ininterrompuda. Ah! Se m’oblidava. Una taca negra en el guardó. En el 2007 se li donà a Stephen King(*)!!! Quines novel·les policíaques ha escrit aquest home?
Però els Edgars (sí, en honor a l’inventor de la fórmula que ha convertit en milionaris a molts escriptors, Edgar Allan Poe) no sempre premiaren a la millor novel·la de l’any (anterior). La MWA es fundà el 1945 i ja a l’any següent donaven els primers premis, però només a la primera millor novel·la com a única categoria. Aquell any se l’endugué “Watchfull at night” de Julius Fast. Fins l’any 1954 no apareix la categoria de millor novel·la. Des de l'any 1946 fins al 1953 la nòmina de guanyadors inclou entre d’altres a Fredric Brown per “La trampa fabulosa” o “The horitzontal man” d’Helen Eustis (Déu n’hi do).
A partir de 1954 es guardonen la millor primera novel·la i la millor novel·la. La primera millor novel·la d’aquell any va ser “Una besada abans de morir” d’Ira Levin i la millor novel·la “Beat not the bones” de Charlotte Jay.
La guanyadora d’aquest any en la categoria estrella de millor novel·la ha sigut Mo Hayder per “Gone”, encara no publicada si no estic mal informat. Entre els finalistes amb els que competia Hayder hi ha l’última novel·la de Philip Kerr, tota una garantia de qualitat. Molt bona ha de ser “Gone” per haver batut a “Field Gray” de Kerr. Quan les tradueixin, si és que ho fan, ja en parlarem.





(*) "The colorado kid" és l'única novel·la policíaca escrita per King. "22/11/63" és un thriller i algunes narracions de "Full dark, no stars" podrien entrar dintre del genere, encara que aixó no és gaire difícil donades les amplades i metamorfosis del mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada