dimarts, 3 de febrer del 2015

"Se puede morir riendo" d'A. A. Fair

Potser hauria de començar aquesta entrada dient que no sóc un fan d’Erle Stanley Gardner ni de les novel·les amb Perry Mason. Tot i trobar-les entretingudes i una bona manera de passar una estona mai he arribat a enganxar-me a un personatge massa perfecte i sempre triomfant.


Les novel·les que Gardner escrigué amb el pseudònim d’A. A. Fair i protagonitzades per la iaia gorda, agressiva, malcarada i cap d’una agència de detectius Berta Cool i el seu ajudant, un jove detectiu privat (narrador de les històries), Donald Lam, no difereixen de les de l’advocat Mason en quant a agilitat narrativa, diàlegs abundosos, varietat d’ambients i rapidesa de l’acció. Però, i el però és important, tenen més tocs d’humor i els personatges principals mostren més defectes, són més “creïbles”, tot i la seva inversemblança.

La trama, com ja he apuntat, és ràpida i no et dóna temps de pensar gaire ni d’avorrir-te. A l’agència de Berta Cool arriba un milionari texà que vol trobar una dóna. No dóna cap més explicació. Cool ensuma diners i posa a Donald Lam en funcionament perquè trobi a la desapareguda. Naturalment la trama s’embolica d’allò més amb pous petrolífers, bigàmia, assassinat, suplantació de personalitat i altres ingredients argumentals que amenitzen la lectura.

Si alguna cosa bona tenia Gardner era l’habilitat per delinear, construir i embolicar les trames de les seves novel·les amb molta perícia. Tot és lleuger i entretingut i tots els punts de la intriga acaben explicats al llarg de la narració. Quan acabes la novel·la ja la pots oblidar però mentre la llegeixes entreté d’allò més. No és poc.


El millor: és agradable i fàcil de llegir.

El pitjor: no té res digne de ser recordat.




Títol original: You Can Die Laughing
Títol en castellà: Se puede morir riendo
Traducció: Esteban Riambau
Editorial: Plaza y Janés SA Editores
Col•lecció: ----
Any primera publicació: 1966
Any d’aquesta edició: 1957
Pàgines: 175

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada