dilluns, 16 de febrer del 2015

"El juez Peck investiga" d'August Derleth

El títol original, The Narracong Riddle (1940), escau millor al contingut del llibre que no la “traducció” de rigor, El juez Peck investiga. Aquesta és la sisena (de deu) aventura del jutge de la petita i inventada població de Wisconsin, Sac Prairie (la població on va nàixer Derlet, Sauk City-Prairie, fou el model per la seva creació).

Comencen pel principi. L’argument. Quan la més veterana de l’acabalada família Narracong descobreix, pentinant el cadàver del seu germà, que aquest té una pua metàl·lica enfonsada al clatell i que de sobtat atac de cor res de res decideix avisar al seu amic, el jutge Peck, perquè s’instal·li en la seva mansió per esbrinar qui de la seva família és l’assassí.

Cadascuna de les novel·les amb Peck de protagonista foren escrites a una velocitat de vertigen, uns deu dies més o menys, i això es nota en la deixadesa d’algunes parts de la història i en la inconsistència en moltes de les deduccions que fa Peck al llarg del llibre. La novel·la té un bon punt de partida que desgraciadament es va malmetent en el desenvolupament. Tampoc puc dir que és una novel·la avorrida i a més té algun punt d’interès o com a mínim curiós. Entre ells un homenatge a Dorothy Sayers doncs la víctima deixa escrita una frase dins del llibre The Unpleasantness at the Bellona Club que posarà a Peck sobre la pista de l’assassí. Tot un detall. O dos, perquè en cap moment es cita qui és l’autora de la novel·la, tan coneguda era.
Un altre apunt interessant és el personatge del majordom que es passeja somnàmbul  per la casa totalment despullat. Peck  se’l troba una nit rondant per la mansió i aprofitant l’oportunitat l’interroga.

Entre els aspectes menys reeixits del llibre figura la poca traça per amagar qui és l’assassí i el fet que hi hagi massa sospitosos per fer paquet, desaprofitats. Tot sembla escrit de pressa i sense el treball de poliment que hagués acabat per cohesionar la història. Peck dedueix poca cosa i n’investiga encara menys. Les seves sospites ràpidament es converteixen en certeses i aquestes certeses qualsevol lector ja les portava sospitant bastants pàgines enrere.


Sempre que parlem d’escriptors prolífics dins del gènere policíac ens venen al pensament Carter Brown o John Creasey. El cas d’August Derleth (1909-1971) no desmereix pel que fa a quantitat de llibres publicats, uns 150 aproximadament i a més d’una gran varietat de gèneres, des de novel·leria històrica fins biografies passant per novel·les policíaques, llibres per nens, poesia, etc. Avui dia se’l recorda per haver fundat l’editorial Arkham House on es preservà i edità l’obra del seu admirat H. P. Lovecraft i també pels seus contes de Solar Pons. No és poca cosa.


El millor: es llegeix amb facilitat i entreté i poca cosa més. És breu.
El pitjor: el misteri central és massa senzill i obvi pel lector.






Títol original: The Narracong Riddle
Títol en castellà: El juez Peck investiga
Traducció: Julio Vacarezza
Editorial: Acme Agency, SR
Col•lecció: Rastros nº 123
Any publicació original: 1940
Any d’aquesta edició: 1951
Pàgines: 187

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada