dilluns, 5 de gener del 2015

"Los jueves de la señora Julia" de Mario Chiara

En una petita, avorrida y grisa ciutat italiana de la Llombardia desapareix la dona d’un insigne advocat, la senyora Julia del títol. Cada dijous la senyora Julia amb l’excusa de visitar a la seva filla que estudia a Milà es troba amb el seu amant. És l’única fuita per poder respirar d’una vida asfixiant, avorrida i gris. El doctor Corrado Sciancalepre, el protagonista de la història, comença a investigar la desaparició i el que s’inicia com una suposada fugida vers una vida millor per part de la desapareguda s’enterboleix quan l’amant tampoc sap res d’ella. Sciancalepre entreveu un assassinat i un culpable, el marit. Però res serà tan senzill com les aparences mostren.

No puc explicar res més de l’argument perquè és ple de girs i sorpreses. Un punt i a part mereix el final de la novel·la que naturalment no desvetllaré i que sorprèn per la seva ambigüitat i amoralitat. Com en bona part de les peces de gènere els personatges que semblen més bons i/o innocents acaben per ensenyar les seves arestes més fosques i ambigües. Només la senyora Julia, sempre en segon pla però sempre present, se’ns dibuixa gràcies a les mirades dels altres sobre ella, com una víctima rodejada de voltors.

Aquesta novel·la aparegué publicada l’any 1970 però en realitat es tractava d’un refregit d’una altra novel·la publicada pel mateix autor, amb el pseudònim de Nik Inghirami, l’any 1962. He trobat informació per internet sobre una sèrie de la RAI dels anys 70 sobre aquesta narració i he llegit que li van canviar el final per fer-la més comercial i assequible al públic. Quin error!!! Un dels millors moments del llibre és la forma en què es resol la trama. L’argument dóna per una pel·lícula però no sé si es pot allargassar fins a convertir-la en una sèrie sense diluir-la.

                                   


Sempre agraeixo la concisió en una història si aquesta ho demana. No allargar massa les històries que no ho requereixen és una escassa virtut i l’autor és suficientment honest per practicar-la. Cosa rara. Piero Chiara (1913-86)sap explicar bé el que vol explicar i mai cau en tremendismes ni melodrames. Crec que és el primer giallo que apareix comentat en aquest blog i la veritat és que no podria haver-ne escollit un de millor per a l’ocasió. Com qui no vol la cosa Chiara reflexiona amb humor negre soterrat i d’una forma solapadament corrosiva sobre la legalitat, la justícia i la veritat i com es poden fer malabars amb aquests tres conceptes per acabar primant la legalitat sobre una impossible justícia i una veritat difícil de conèixer.


El millor: Brevetat, intensitat i emoció. Va al gra, sense digressions inútils. El regust amarg que et deixa la seva lectura.

El pitjor: s’acaba ràpid.



Títol original: I giovedi della signora Guilia
Títol en castellà: Los jueves de la señora Julia
Traducció: Jorge Dighero
Editorial: Emecé
Col•lecció: El Séptimo Círculo nº 234
Any de la primera publicació: 1970
Any d’aquesta publicació: 1971
Pàgines: 114


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada