dimarts, 20 de gener del 2015

Martin Scorsese. Mis placeres de cinéfilo

La expresión “película vieja” carece de significado: hay películas que se han visto y películas que no se han visto.
Peter Bogdanovich


Aquesta afirmació de Bogdanovich que apareix en el llibre dóna idea del posicionament cinèfil del mateix Scorsese avui dia, quan hi ha molt aficionat de nova fornada que desconeix els tresors extraordinaris que posseeix el cinema clàssic nord-americà.


Un petit gran llibre. Aquest recull d’articles i entrevistes apareguts a la revista Cahiers du cinema sobre/de/amb el director Martin Scorsese. Una munió de comentaris, opinions i crítiques impagable per la lucidesa i sinceritat dels mateixos. Que Scorsese és un gran director i ja tot un clàssic viu no és dir res forassenyat.

Coneguda és la cinefília d’Scorsese i al llarg de les entrevistes i articles explica com va descobrir el cinema, les pel·lícules que l’entusiasmaren de petit, parla dels companys de generació, directors de cinema com ell o actors del passat i del present (atenció a la irònica opinió sobre Tarantino!!).

Un recorregut per la història del cinema americà però també amb comentaris sobre el cinema francès, anglès (una debilitat d’Scorsese) i italià. La transcripció de la taula rodona amb Simon Schama i Kent Jones sobre la representació de la història en el cinema és absolutament fascinant i plena d’idees interessantíssimes. Un petit apartat del llibre és una entrevista a Thelma Schoonmaker, muntadora de bona part de la seva filmografia i dona del gran director anglès Michael Powell.

Pel llibre desfilen noms avui potser no gaire recordats pels cinèfils més joves però d’una gran importància en la història del cinema, com Ida Lupino, Jacques Tourneur, Anthony Mann, etc. Quasi res!! No és un llibre, és un vici.

El millor: els articles acaben per donar una imatge completa del seu protagonista.
El pitjor: la brevetat del llibre. Et quedes amb ganes de més.



Títol original: Mes plaisirs du cinéphile
Títol en castellà: Mis placeres de cinéfilo
Traducció: Josep Torrell
Editorial: Paidós
Col·lecció: La memòria del cine
Any primera publicació: 1998
Any d’aquesta publicació: 2000
Pàgines: 170

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada