dimarts, 24 de juny del 2014

"Un cadaver a la deriva" de Geoffrey Homes

Després de la decebedora lectura de El hombre que no existía de Homes (Daniel Geoffrey Homes Mainwaring, 1902-77) no em venia de gust tornar sobre el mateix autor. Fullejant l’imprescindible llibre de Bill Pronzini i Marcia Muller 1001 midnights. The aficionado’s guide to mystery and detective fiction, on deixa bastant bé la novel·leta que avui comento vaig decidir donar una altra oportunitat a Homes.

La veritat és que dins de les característiques d’aquest tipus de novel·les ianquis on l’agilitat de ritme, la rapidesa de l’acció i els diàlegs abundosos són marca de fàbrica, m’he endut una agradable sorpresa. És entreteniment de la millor qualitat. Una trama embolicada ben construïda amb uns diàlegs àgils, divertits i afilats, una narració amb humor on es barregen interessos polítics, músics tolits, matrimonis fracassats, sogres mortes a destralades, cadàvers flotants a la deriva pel riu i d’altres ingredients, tots ells ben manegats per Homes.

Els dos investigadors privats (poc recomanables) que protagonitzen la història contraposen les seves personalitats força bé (un tòpic del gènere). Un d’ells només beu guisqui i l’altre només beu llet. Els dos tenen en comú l’agència de detectius que intenten tirar endavant i unes ganes boges de no acabar a la presó per les magarrufaries en les que es van veure involucrats en el passat. Uns protagonistes que voregen la delinqüència, com bona part dels personatges amb càrrecs públics de la novel·la i que els apropa lleument al corrent més dur de la novel·la policíaca. Però aquest és l’únic punt en comú amb la novel·la negra. La corrupció política i dels mitjans de comunicació són tractats en aquesta novel·la amb humor i suau sàtira.

La versió cinematogràfica de la novel·la.
"Crime by night" (William Clemens, 1944)
A l’agència de detectius Morgan & Campbell, d’Oscar Morgan (el cap alcoholitzat) i Humphrey Campbell (qui resol l’enigma) es presenta la representant d’un pianista mundialment famós que ha desaparegut. Això és una novel·la policíaca i naturalment ni el pianista a desaparegut realment ni l’interès de la representant és només trobar-lo. Un embolic matrimonial del músic amb l’assassinat de la seva sogra (la directora d’un important diari) i unes eleccions a alcalde de la localitat on transcorre l’acció, Joaquín (Califòrnia), donarà peu a una trama embolcallada amb vàries subtrames ben travades i interessants.

Aquesta novel·la forma part d’un mini cicle d’obres amb aquests dos personatges com a protagonistes. És cert que s’acusen els tòpics (polítics idiotes i corruptes, detectiu privat desencisat de la vida, etc.) i arquetips mil vegades llegits i que els personatges no tenen cap entitat humana. Homes no enganya a ningú i si acceptes les seves mancances i els seus encerts t’ho passes d’allò més bé.

La producció novel·lística de Homes no és gaire extensa, només es compon de 13 títols. Suposo que la vida com a guionista de cinema i televisió li donaria més diners i satisfaccions.

The Man Who Murdered Himself (1936)
The Doctor Died at Dusk (1936)
The Man Who Didn't Exist (1937)
The Man Who Murdered Goliath (1938)
Then There Were Three (1938)
No Hands on the Clock (1939)
Finders Keepers (1940)
Forty Whacks (també publicada amb el títol: Stiffs Don't Vote) (1941)
The Street of the Crying Woman ( també publicada amb el títol: The Case of the Mexican Knife . Es publicà a la Gran Bretanya amb el títol: Seven Died) ) (1942)
The Hill of the Terrified Monk (també publicada amb el títol: Dead As a Dummy) (1943)
Six Silver Handles (també publicada amb el títol: The Case of the Unhappy Angels) (1944)
Build My Gallows High (1946)
I l’única i primerenca novel·la escrita sense pseudònim:             
One Against the Earth (1933)

 
El millor: la construcció de la trama i l’humor. És agradable i molt entretinguda.
El pitjor: tot plegat sembla un guió de cinema (no sé si això és bo o dolent o tot el contrari).








Títol original: Forty Whacks
Títol en castellà: Un cadàver a la deriva
Traducció: José Frexas
Editorial: Librería Hachette SA
Col•lecció: Biblioteca de Bolsillo. Serie Naranja. Nº 99
Any: 1941
Any de publicació: 1945
Pàgines: 186

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada