dilluns, 24 de març del 2014

"Muerto de miedo" de George Bagby

A l’inspector de policia Schmidt li fan mal els peus sempre que va calçat. Un malestar constant que porta sense queixar-se. A la primera de canvi es treu les sabates, tant sigui interrogant a un sospitós com conduint el seu cotxe. Al personatge creat per George Bagby l’acompanya l’autor de les seves incursions policíaques, el mateix Bagby, un Watson més lel·lo de l’habitual que no perd oportunitat de preguntar coses sobre el cas criminal que estan investigant perquè l’inspector ens/l’il·lumini amb sòlides deduccions.

El comentari sobre Watson no és gratuït. Tot plegat té un rebuf d’actualització (o copia) als anys 40 i/o 50 del segle passat dels relats de Watson sobre Holmes. Bagby és el biògraf professional i company inseparable del protagonista. En el cas de Holmes i Watson entenem que són dos amics que viuen junts i els succeeixen aventures amb misteris de tant en tant, però llegint aquesta novel·la no pots deixar de preguntar-te perquè acompanya l’autor a l’inspector constantment? Fan vides separades o són la primera parella gai de la història de la literatura policíaca? Mai s’explica res sobre la seva companyonia, ni perquè van junts a tot arreu. Tampoc saps a què es dedica Bagby a part d’escriure els èxits professionals de l’inspector Schmidt. Tot molt estrany i misteriós.

La novel·la és més interessant del que he deixat entreveure en els anteriors paràgrafs i no tant pel seu argument, que està ben traçat però peca de massa convencional, sinó per la hibridació bastant aconseguida de novel·la policíaca clàssica (investigació d’un crim per la policia), amb incursions de novel·la enigma (reunió final dels sospitosos inclosa) i la vocació de realisme de la novel·la procedural (sobre les tècniques de treball de la policia i el dibuix d’algun personatge dels baixos fons). Tot un còctel ben barrejat que curiosament acaba per tenir un bon sabor. No és cap meravella però sí un agradable descobriment.

No m’estendré gens en l’argument. Per variar. L’inspector i Bagby van en cotxe i veuen com en un vehicle
George donant-li al mam
que va al seu davant algú obre la porta i llença un home que cau com un sac a l’asfalt. El cotxe és dona a la fuga. Ja en l’hospital, el ferit és interrogat per l’inspector i la història que explica és una mica confusa. Un dia després un cadàver apareix flotant pel riu. Aquests dos fets aparentment sense connexió són suficients perquè la màquina deductiva de l’inspector Schmidt es posi en marxa. Molts interrogatoris i deduccions després tot acaba relacionat i embolicant la troca fins a una resolució del cas un pel esmorteïda.

Un petit apunt biogràfic d’aquest prolífic autor novaiorquès. Aaron Marc Stein [1906-1985] durant els anys 20 i 30 treballa com a periodista. A mitjan anys 30 comença la seva carrera com a autor de novel·leria policíaca. Amb el pseudònim George Bagby té vàries sèries amb personatges fixos: la protagonitzada per l’inspector Schmidt; la sèrie més curiosa és la que té com a investigadors la parella d’arqueòlegs Tim Mulligan i Elsie Mae Hunt i l’última sèrie és la  protagonitzada per l’enginyer Matt Erridge. Amb el pseudònim Hampton Stone escrigué una sèrie de novel·les sobre l’advocat Jeremiah X. Gibson.

L'Editorial Cumbre, Tota una garantia
de bons títols, bones traduccions i bona enquadernació




.

El millor: La barreja de novel·la policíaca, novel·la enigma i procedural. És més interessant i ofereix més del que en un principi promet.

El pitjor: És sòlida i efectiva però massa lineal, li falta emoció.









Títol original: Scared to Death
Títol en castellà: Muerto de miedo
Traducció: Carmelo Saavedra Arce
Editorial: Cumbre SA
Col·lecció: Laberinto
Any: 1952
Any de publicació: 1957
Pàgines: 163

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada