dilluns, 17 de març del 2014

"Crimen entre candilejas" de Henry Holt

Amb The Mayfair Mistery, l’any 1929, s’estrenava com escriptor de novel·leria policíaca Henry Holt (1881-1955), Un escriptor anglès, avui dia poc conegut, que en la seva joventut fou un periodista de successos abans de dedicar-se plenament a l’escriptura. De fet, això que comento és l’únic que he pogut trobar sobre ell tant en webs especialitzades com en manuals. No és molt, la veritat, i després de llegir la novel·la de marres no tinc ganes d’esbrinar res més sobre ell.

L’argument no és res de l’altre món. Un borratxo troba el cadàver d’un conegut empresari teatral dins d’un cotxe. Poc després el soci del mort apareix escanyat a la seva oficina. L’inspector Silver ajudat per l’intrèpid periodista de successos Andy Collinson investigarà el cas. El més entretingut de la novel·la és el resum que he fet.

L’inspector Silver és provablement l’heroi de novel·leria policíaca més insuls mai escrit. No té cap personalitat, ni humanitat de cap tipus. No és un personatge pla, és inexistent. El seu amic periodista té una mica més de grapa però se li amunteguen tots els tòpics més magrejats de la professió periodística. La resta de la poblada fauna que habita la novel·la tampoc no té cap vida. Tot és molt convencional, superficial i anodí com perquè t’importi un rave qui és el mort i qui l’assassí. Tots estan morts abans de començar la trama.

Molts diàlegs. Capítols curts. La novel·la va saltant d’un personatge a un altre, capítol a capítol, per donar-li agilitat a l’argument i fer més viva la lectura però l’avorriment i el desinterès per tot plegat ja fa estona que s’ha instal·lat en el lector. Al final d’una trama on és impossible esbrinar res per part de ningú, l’assassí explica el perquè de totes les seves malifetes minuts abans de morir. Quina pèrdua de temps!!!!




El millor: és lleugera. El personatge d’un majordom amb passat delictiu podria haver donat algun joc, però només surt una pàgina.

El pitjor: és oblidable, superficial i avorrida.



Títol original: Motley and Murder
Títol en castellà: Crimen entre candilejas
Traducció: Maria Homs
Editorial: Ediciones GP
Col•lecció: GP Policiaca
Any: 1945
Any de publicació: 1960
Pàgines: 176

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada