dilluns, 8 de setembre del 2014

MAIGRET 71: "Maigret y el mayorista de vinos" de Georges Simenon

Un acabalat i faldiller majorista de vins és tirotejat quan surt d’una casa de cites. Maigret, incubant un bon refredat, començarà a reconstruir la personalitat i el passat del mort. Maigret no jutja, ni dóna lliçons de moral a ningú. Només l’interessa la personalitat del difunt. Un home que maltractava les dones i les utilitzava com si fossin trossos de carn o trofeus de caça, escridassava a tothom més dèbil que ell i es comportava com un dèspota.

Aquesta novel·la és de les últimes del cicle Maigret i algunes de les constants dels llibres amb l’inspector apareixen aquí. La crítica a una classe social, la burgesia, poc escrupolosa i sense moral; la fascinació de Maigret vers la víctima, intentant comprendre la seva personalitat; Maigret tan lacònic com sempre i fumant en pipa; la mirada compassiva vers l’assassí i el mort; la senyora Maigret cuidant al seu marit i cuinant-li  plats del gust; els ajudants de Maigret en acció; les descripcions creïbles i viscudes dels llocs i els personatges amb poques pinzellades, etc.

Algunes de les novel·les de Maigret són descripcions d’ambients i dibuixos de personatges amb una tènue línia argumental de caire policíac. Aquesta novel·la manté un equilibri entre la investigació policial i el gust descriptiu habitual de Simenon per ambients i personatges. També té el bo i millor de les novel·les maigretanes, la brevetat i la intensitat del que i com s’explica. No es necessita més espai per explicar millor el que es narra.

Com Maigret es troba incubant una grip/refredat la seva dona li cuina el que més li agrada, és a dir, des de chucrut, fetge de bou a la “bourgeoise”, peix ratlla amb mantega, rostit d’api i puré i tot això regat regularment amb gotets d’endrina que Maigret degluteix amb passió (cerveses a part). Com el refredat no remet, Madame Maigret li fa obrir la boca i agafant un gotet li dóna “un líquido viscoso, a base de azul de metileno, con el que su mujer le pintaba la garganta con la ayuda de un pincel. El medicamento aquél ya estaba pasado de moda, pero la señora Maigret hacía veinte años que le era fiel.” Remeis casolans.



El millor: és com quasi totes les novel·les del cicle Maigret, molt bona.
El pitjor: res. En sóc fan.



Títol original: Maigret et le marchand de vin
Títol en castellà: Maigret y el mayorista de vinos
Traducció: Carmen Soler Blanch
Editorial: Luis de Caralt Editor
Col•lecció: Las novelas de Maigret
Any: 1969
Any de publicació: 1972
Pàgines: 157

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada