dilluns, 28 d’abril del 2014

"El desquite de El Barón" d'Anthony Morton

La continuació i cloenda de Otra vez El Barón. Tot és molt similar a l’anterior entrega. Els elements de la primera part segueixen funcionant en aquesta. Bons contra dolents. El malvat principal amagat i movent els fils de la trama criminal i finalment descobert  (cap sorpresa en aquest cas) per un Barón més gentleman que mai. El protagonista perpetrant un robatori de joies molt difícil i perillós. El Barón enfrontant-se als dolents al final de la novel·la i triomfant, etc. Cap sorpresa en cap sentit. Tot molt previsible i fàcil de llegir.

John Creasey (1908-73) va escriure més de sis-centes obres amb un nombre delirant de pseudònims. Com ja vaig apuntar en l’anterior entrada sobre ell, utilitzà el nom artístic(?) d’Anthony Morton per explicar les aventures de El Barón. Aquest personatge no deixa de ser una còpia una mica esvaïda d’Arsene Lupin, el personatge de Leblanc. Els dos són lladres de guant blanc i viuen tot tipus d’aventures, les de Lupin amb tocs més melodramàtics i fulletonescs (seguint la tradició francesa) i les del Barón amb més flegma britànica.

Suposo que Creasey es va adonar que les còpies més o menys descarades de Lupin funcionaven força bé a les llibreries. Tenia el precedent immediat de Camisa negra, el personatge creat per Bruce Graeme l’any 1925. Camisa negra de dia és un autor de novel·les policíaques d’èxit i a la nit es transforma en un lladre justicier disfressant-se, o tapant-se, de cap a peus, tot de negre. Camisa negra té una feina més o menys estable però al Barón no se li coneix cap ocupació ni treball i el més curiós és que ningú mai li pregunta com pot viure amb tants luxes sense fotre ni brot. Ah! El Barón va néixer literàriament l’any 1937. La data que no falti.

Si encara tirem més enrere, cronològicament parlant, ens trobem amb l’original de tots els lladres de guant blanc d’origen aristocràtic i justicier, Arsène Lupin. Un personatge creat per Maurice Leblanc com a competència literària de Sherlock Holmes. Aquesta era la idea que un editor li va demanar a Leblanc. Per sort l’autor francès va crear un personatge totalment diferent del detectiu britànic. Lupin naixia l’any 1904 i s’assembla més a la contrafigura literària de Holmes, és a dir, a Raffles, que al mateix Holmes. Raffles, un lladre amoral (però menys) i vividor, és la creació d’E. W. Hornung. Aquest senyor era el gendre (no desitjat) de Conan Doyle i per fer la punyeta al seu sogre s’inventà un personatge literari contraposat al justicier Holmes. Això succeïa l’any 1899.

El millor: és agradable.
El pitjor: és previsible des del  principi al final.


Títol original: The Baron Retaliates
Títol en castellà: El desquite del Barón
Traducció: R. B.
Editorial: Ediciones Cid
Col•lecció: Antena
Any: 1958
Any de publicació: 1938
Pàgines: 153

1 comentari:

  1. Muy lindo blog. No sé catalán, pero entendí bastante el texto de estas entradas. Espero que lo retomes en algún momento. Saludos desde Argentina.

    ResponElimina