dilluns, 14 d’abril del 2014

"La ciencia de Sherlock Holmes" d'E. J. Wagner

Quin plaer! Un assaig de divulgació sobre els inicis de la història de la investigació forense agafant com a punt de partida les narracions de Sherlock Holmes. E. J. Wagner, una historiadora criminal i articulista, és sobretot una fanàtica del detectiu anglès des que el va descobrir quan cursava estudis de secundària. Es nota l’amor que l’autora sent per les narracions detectivesques de Conan Doyle i per tot el món que envolta les pràctiques forenses i d’investigació criminal.

Cada capítol es centra en un aspecte de la ciència criminològica. Comença amb un fragment d’alguna de les narracions del detectiu anglès, exemplificant algun aspecte de la investigació medica relacionada amb el món criminal. Des de les petjades digitals, els verins, la balística, la frenologia, el rigor mortis, fins a la dissecció de cadàvers. Després descriu com era la ciència forense del segle XIX, quan estava en bolqués, finals del XIX i inicis del XX, posant exemples de casos criminals reals i acabant cada capítol amb petites pinzellades històriques la mar d’interessants.

El recorregut pels casos criminals va dels més coneguts, com la biografia del criminal reconvertit en policia Vidocq o de la cèlebre emmetzinadora Madeleine Smith, fins d’altres de poc coneguts i realment curiosos. Un corol·lari de crims explicats de forma planera i amena. Des de metges assassins fins lladres mestres de la disfressa. Hi ha de tot i el que és millor, apareix el pitjor de cada casa. Una delícia criminal i en molts casos una anècdota morbosa rere una altra. Detalls macabres, assassins al·lucinants i investigacions fascinants.

Hi ha molts moments interessantíssims com per exemple les descripcions de com es practicaven les autòpsies a finals del segle XIX, amb les mans descobertes i traient tot l’interior d’un cadàver després de practicar-li una obertura del coll fins a l’estomac. Una vegada estudiat ho tornaven a posar tot a dins i cosien el cos fins a la propera sessió d’estudi. Amb les taules totalment planes i amb la sang regalimant a terra pels quatre costats. Un focus d’infecció que molts metges propagaven als pacients amb conseqüències mortals.

Entre les moltes curiositats podria citar-ne una (de les moltes) que em va deixar intrigat. L’últim judici per bruixeria efectuat a Londres data de l’any 1944!!! La bruixa era una mèdium que endevinava el futur amb molt d'èxit. L’alt comandament anglès tenia por que endevinés el dia i hora del futur desembarcament de Normandia i la van enviar a la presó 9 mesos. L'esoterisme i la Segona Guerra Mundial. Una barreja interessant.

El millor: Un assaig de divulgació la mar d’entretingut. Un gustarro de lectura de principi a fi. Et deixa amb ganes de més.
El pitjor: que s’acaba. Tractar un tema tan ampli en un període temporal també força dilatat es  corre el perill de passar per sobre de molts fets i aspectes interessants.


Títol original: The Sciencie of Sherlock Holmes
Títol en castellà: La ciència de Sherlock Holmes
Traducció: Diana Hernández
Editorial: Planeta
Col·lecció: ---
Any: 2006
Any de la present edició: 2010
Pàgines: 330

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada