divendres, 3 de maig del 2013

MAIGRET 2: "El difunto filántropo" de Georges Simenon




El senyor Gallet, un homenet gris, apareix assassinat en un hotelet d’un petit poble. Una galta destorçada per un tret i una ganivetada al cor són les causes de la seva defunció. És estiu i Maigret està sol en el departament, sol, avorrit i suant a dojo. El cas no té cap interès. Bé, això creu ell perquè quan comença a investigar la mort del viatjant gris i mediocre descobreix que portava una doble vida, que no era viatjant, que enganyava a la seva dona, que tenia tèrbols negocis relacionats amb el legitimisme Borbó. L’homenet gris comença a convertir-se en tot un enigma indesxifrable. Maigret comença a sentir-se fascinat per l’homenet que no era ningú. Ningú coneix ningú.
 
La novel·la ens regala alguns apunts simenonians sobre la vida petit burgesa en pobles perduts de la França més profunda, persones corrents amb les seves vides quotidianes, els fums de la petita burgesia de poble, les estacions de tren, les posades, etc. Un plaer retrobar-se amb els personatges de Simenon i la seva mirada dura i entenedora dels defectes humans alhora. També és molt simenoniana en la seva parsimònia. Anava a dir tranquil·litat, però no, és parsimònia el que perceps com a lector. Tot té el seu ritme pausat. Mentre investiga pel poble on han trobat el cadàver del senyor Gallet, Maigret entre interrogatori i interrogatori es pren un refresc amb un sospitós, passeja per la contrada mentre investiga. És una novel·la antiestrès. La paradoxa és que sembla que no hi sobri res, que tot tingui una funció narrativa. Els retrats dels personatges que habiten la novel·la  són una especialitat de Simenon. Tenia la mà trencada per fer interesant l’anodí.
És la segona novel·la de la sèrie Maigret i també la segona de les deu novel·les sobre el personatge que Simenon escrigué l’any 1931. Dir d’ell que era prolífic és quedar-se curt. Com la cronologia de l’escriptura de les novel·les no concorda amb la biografia del personatge principal aquí Maigret ja té 45 anys i en porta uns quants casat. La senyora Maigret només surt en l’últim capítol o Maigret decideix mentir per ajudar a l’esposa de la víctima.

El meu ídol fumant i fumant

 El millor: L’estil. Maigret. La brevetat, concisió i compacitat del narrat.
El pitjor:  Una part final on es carreguen massa les tintes sobre la patètica vida de l’assassinat.
 
Títol original: Monsieur Gallet, décédé.
Títol en castellà: El difunto filántropo
Traducció: Joaquín Jordá
Editorial: Tusquets
Col·lecció: Maigret
Any: 1931
Any de publicació: 1994
Pàgines: 204

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada