dilluns, 28 de juliol del 2014

"Falta otro ataúd" de Harold Q. Masur

Repassant la llista de les novel·les policíaques escrites pel ianqui Harold Q. Masur (1912-2005) m’adono de l’escassetat de la seva producció. Masur mai va ser un escriptor policíac de primera línia però tampoc una mediocritat. La seva producció té la qualitat suficient per a ser reimpresa i llegida avui dia. Entre la seva minsa producció policíaca i la no reedició de cap de les seves obres traduïdes al castellà han acabat per condemnar-lo a un oblit no merescut.


De defectes la novel·la en té, Send Another Hearse (1960) no és un prodigi d’inventiva i d’originalitat i el seu final és massa acomodatici i ensucrat. El que no se li pot negar a Masur és el domini i l’habilitat manegant les vàries trames argumentals. Una novel•la és policíaca amb l’afegitó de tocs de novel•la negra incloent un assassinat per part de la policia d’un testimoni molest. També hi ha tocs de trama judicial, o millor dit legalista, al més pur estil Sara Woods. Però essencialment és una novel•la policíaca on un advocat, a part de defendre al seu client, es dedica a desentortolligar el misteri central interrogant i deduint. Cap novetat.

Un dels dos socis d’una companyia literària fuig amb 50 mil dòlars i deixa al seu altre soci penjat amb el deute. Davant aquest problema decideix demanar ajut al seu amic i advocat Scott Jordan, el protagonista de vàries de les novel·les de Masur. Naturalment l’argument s’embolica cada vegada més amb l’aparició de més personatges, més cadàvers i trames complementàries que animen la troca.
Harold exhibint la seva producció literària

Bons i abundosos diàlegs, situacions ràpides i una estructura de ferro amb un argument recaragolat molt ben portat tapen o ajuden a oblidar les convencions i estereotips habituals i uns personatges massa esquemàtics.






El millor: és una novel·la que es llegeix amb gust. No ha envellit. És efectiva i està ben escrita. Un bon entreteniment.
El pitjor: al conjunt li falta una mica de consistència.


Títol original: Send Another Hearse
Títol en castellà: Falta otro ataúd
Traducció: E. Ruiz Ibáñez
Editorial: Bruguera, SA
Col•lecció: Marabú suspense
Any: 1960
Any de publicació: 1963
Pàgines: 160

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada