dilluns, 12 de maig del 2014

"El record és un pont al passat" de Montserrat Carulla

Una vegada acabes la lectura i tanques el llibre tens la sensació que Montserrat Carulla ha fet curt. M’explico. De les 150 pàgines del llibre almenys 50 d’elles estan centrades en records de la infància de l’actriu. És la millor part del llibre. Records d’una nena de postguerra que vivia en una Barcelona grisa i trista. La resta del llibre són mirades enrere dels seus primers passos com a actriu i també algun retrat d’alguna persona important per a ella. Molt record banyat en sentimentalisme i indignació per la situació política del moment. Alguns retrats li queden borrosos, com el de Segarra pare, i d’altres només li ocupen un parell d’adjectius.

Quan s’introdueix en la vida adulta i esperes, com a lector, anècdotes, retrats i comentaris sobre la seva vida professional (que per això t’has comprat el llibre) és quan Carulla posa el fre de mà i passa de puntetes pel que més m’interessa. La seva vida professional. No estic dient que parli malament de ningú. Bé, sí que ho estic dient, però no li demano que sigui una criticona. Només explicar i opinar sobre les persones (si són conegudes, millor)que han desfilat per la seva vida. Molt poca cosa. Molt poca teca. Una decepció. Fa curt.

Un exemple: quan parla de Nieves Conde i del rodatge de Surcos no comenta gairebé res. La seva dilatada experiència teatral i televisiva tampoc fa gaire acte de presència. Quan podria explicar amb més detall les seves experiències teatrals, cinematogràfiques i televisives, comentant aspectes dels rodatges, opinions sobre actors, formes de treball, etc., ho fa de forma molt superficial o directament, no ho fa. Ah! També he trobat a faltar una bona selecció de fotografies. Ara llibres i la Carulla racanegen ambdós a la seva manera. Resignació. Una altra vegada no serà.

El millor: l’evocació sentimental de la seva infància.
El pitjor: una ocasió perduda per explicar i opinar sobre obres, actors, directors, etc.


Títol original: El record és un pont al passat
Editorial: Ara llibres, sccl
Col•lecció: ------
Any: 2013
Pàgines: 174

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada